27 november 2010

Slit o släp för lite mys o pyssel!

Jag har faktiskt varit väldigt upptagen sista tiden och har inte fått tid över till att skriva blogg. Nu blir det två inlägg på samma helg istället för att ta ifatt den gångna tiden!
Som sagt vi skulle ju djupdyka in i matens värld förra veckan. Det blev inte helt och hållet som vi tänkt oss, men det löste sig bra ändå. En av skolans charmigaste sidor är just byte av schema med snabba vändningar. Det blev lite mat på schemat på tisdagen. Då packade vi släpet fullt med ved och begav oss ut till skolans stuga vid Honkanenjärvi. Vi skulle röka och halstra både sik och lax. Ett trevligt sätt att laga mat på tycker jag. Tyvärr sköter det sig självt så det fanns mycket tid över till andra aktiviteter. Det stora uppdraget för dagen var ju trots allt att lasta ved i pulkor och dra genom skogen mot skjulen vid stugan.



Det är roligt med lite fysiskt arbete även om det är tungt. Jag vill minnas att det var rätt kallt denna dagen, så dem som frös innan behövde definitivt inte frysa när dem drog pulkan! Det är rätt otympligt när det inte går att lasta helt balanserat. Täcket satt inte heller kvar så länge när pulkan drogs över stock och sten. Det gällde att använda hela sin kroppstyngd och dra med både ben och rygg för att komma framåt. Några vändor senare där enkel väg kanske är 300 m var nog ingens panna helt torr. Svetten lackade i allafall på mig!

Innan vi for hem för dagen avnjöt vi en delikat lunch med fisken vi lagat såklart. Den serverades på finskt grovt bröd med sallad och majonäs. En lyckad avslutning på en otroligt vacker dag!

Resten av veckan planerade vi en hel del inför immigrationsdagen eller integrationsdagen som kommunen vill kalla det. Vi var ansvariga för alla barnaktiviteter samt att vi hastigt och lustigt skulle ordna med snittar till 150 pers. Jag tog på mig matbiten och fick helt själv välja innehåll. Jag gjorde rökt renkött i en färskoströra med gräslök och pepparrot rullat i tunnbröd. Till saken hör att det bjöds på en smakverkstad, en internationell buffé med mat från flera olika världsdelar. Kommunen kände att dem även ville ha en tornedalsk specialité representerat på bordet. Jag borde väl känna mig ärad att få uppdraget att tillaga denna delikatess utan några som helst riktlinjer. Dem litade helt på att vi i klassen fixade allt. Visst klarade jag provet och dessutom med väl godkänt. Dem blev goda!
Jag gjorde inplastade rullar som fick ligga och götta ihop sig i kylen över natten. När det var dags för att snitta upp och fixa uppläggningen stod jag i köket tillsammans med kvinnor från världens alla hörn. En jäkla hönsgård och vilket kackel! Folk sprang på varann och försökte samspela med redskapen fast ingen riktigt kunde kommunicera verbalt. Mitt öra kunde åtminstone höra fyra olika språk därinne. En väldigt speciell upplevesle som jag inte tror jag kommer få uppleva igen!

Efter lite olika förslag kom vi fram till följande aktiviteter för barn och ungdomar; Fiskedamm, spiktävling, samarbete att gå flera med ett par skidor, lassokastning, låna den vita renen (Rimfrost), sagostund, tipspromenad samt rita och pyssla med trolldeg. Vi hade kåtan uppe där Fredrik var förste sagouppläsare. Vi valde bara böcker som antingen är relaterade till Tornedalen eller har med naturen att göra. Jag själv var utklädd till björn och serverade varm blåbärssoppa till alla som kom förbi. Jonas tog hand om tipspromenaden som såklart också handlade om djur och natur. Matilda stod vid spikstationen. Vi satte upp björkstockar på träbockar och sedan skulle det slås ner så många spikar som möjligt med så få slag som möjligt, allt gick på tid förstås. Elin tog hand om lassokastningen vilket hon själv behärskar samt att hon skötte skidtävlingen. Vi hade satt fyra remmar var på två träplankor och sedan var det bara för lagen att samarbeta och gå en bestämd bana.

Inomhus satt Malin och Micke som ansvarade för underhållningen åt dem något yngre barnen. Mest uppskattat av allt var deras fiskedamm. Malin sydde ihop två blå gardiner sedan hjälptes vi åt att måla fantasifiskar av alla dess sorter. Riktigt fin blev den eller hur? Självklart pågick flera aktiviteter inomhus. Själva huvudarrangörerna hade bjudit in en föreläsare om jämställdhet och medmänsklighet. Vidare var det flera olika uppträdanden från Tornedalens invandrare. Vi fick inte se mycket av detta eftersom att vi var upptagna med vårt.

Sammanfattningsvis var hela arrangemanget ett fiasko. Visst kom det en del folk, det gapade tomt i aulan under föreläsningen, men när det var dags att smaka buffén var det helt plötsligt överfullt i matsalen! Dem barn som kom var finklädda och ville inte vistas utomhus. Vi offrade en hel söndag samt planering tidigare i veckan för gratis arbete utan större belöning. Mycket väsen för ingenting rent utsagt!

Om vi backar bandet lite från söndag till fredag, så var stämningen i klassen helt annorlunda. Vi gladde oss åt att återse gubbarna i Korju sameby, ja vi skulle valla renar igen! Denna gången hade jag ingen träningsvärk i ljumskarna och var mer än taggad att visa vad jag gick för i skog och berg. Gubbarna hade kallat in det tunga artilleriet, d v s klassen för att lyckas samla renarna. Renarna hade nämligen helt vänt på klövarna på torsdagen precis innan gubbarna kunde dra in dem innanför stängslet. Taskigt läge, men vi kom till undsättning. Vi var ju redan innan fredagen hundraprocentiga renvallare och inte ändrades den siffran en tum efter vår insats i fredags. Känns skönt att både ha fått en personlig revansch i renskogen och att återigen få visa Korju sambey vad klassen går för =)=)!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar