Jag vet att jag inte uppdaterat bloggen på länge nu, men jag har faktiskt varit fullt sysselsatt med planeringen inför turen vi nyligen kommit hem ifrån. Dessutom har jag inte varit inspirerad till att skriva, orden har inte kommit till mig, helt enkelt idétorka! Nu måste jag skriva känner jag för att inte hamna för långt efter och få texter som släpar.
Tillbaka till Boot Camp-veckan. Vi släppte av dem i Aapua en molnig måndag förmiddag. Regnet föll under större delen av bilfärden och ju längre bort vi åkte från Övertorneå desto dystrare blev dem i början entusiastiska leendena! Strax övergick ansiktsuttrycken till bekymrade miner och skräckslagna blickar när dem insåg att vi faktiskt skulle dumpa dem mitt ute i ingenstans. Långt bort från civilisation och bra mobiltäckning. Inte övergav vi gänget helt och hållet, två av våra klasskamrater agerade guider/vilseledare och följde med på dem första två dagarnas
äventyr.
Jag tror vissa fick lära sig redan innan vandringen hann starta hur
viktigt det är att packa väskan rätt samt att inte bära för tungt. Vi, dvs tjejgänget som inte gick iväg med gruppen i måndags, vi servade med alla logistiska problem som vatten,ved och tält. Kan nämna att vi även fick skjutsa en och annan ryggsäck till lägerplats 1. Dem skulle alltså tälta, vilket är en nyttig lärdom året om. Vi övriga klasskamrater i NG2 bodde i en lånad jaktstuga med bastu samt grillkåta den tid vi inte var med NG1. Så skönt och mysigt såklart!
Onsdag morgon tog jag och Malin över gruppen som redan hunnit krympa med tre personer.
Det hade regnat och blåst rejält hela tisdagskvällen/natten. Jag var lite osäker på hur dem mådde samt hur sugna dem var till att fortsätta vandringen. Det kunde ha blivit en tuff utmaning att motivera gruppen till att gå en naturstig i regnet, själva få orientera sig till lägret och dessutom sätta upp kåtan i stark blåst, men jag hörde inte ett gnäll!
På tidig onsdag morgon innan det var guidebyte snackade jag med Malin, Jonas och Elin. Som guide är det viktigt att vara flexibel och alltid ha minst en reservplan i åtanke. Vi kom fram till att vi skulle skjutsa NG1 hela vägen fram till lägret om dem vägrade gå. Nu blev det inga
problem, allt fortlöpte enligt planen.
Jag fick ändå ta tempen på gruppen några gånger och känna av läget. Alla var idel öra att lära sig om ätbara/medicinala växter som var min uppgift att förmedla, men busvädret höll i sig och flera frös. Jag tog beslutet att snabbast möjliga gå den vackra naturstigen på 3 km i fantastisk urskog för att kvickare komma fram till fikaplatsen där vi kunde värma oss med en brasa.
Efter fikat såg jag att flera ansträngda miner sprack upp i små leenden igen. Vi hade ytterligare en sträcka på ca 3 km framför oss. Ungefär halvvägs frågade jag om någon i NG1 vågade ta täten och pröva orientera med hjälp av gps:en. En tjej och senare en kille gjorde bägge en kanoninsats, fram till lägerplatsen kom vi utan problem.
Det blev en lång lunch i blåsten, sedan började den stora utmaningen att sätta upp kåtan. Första två dagarna bodde dem i tält resterande nätter var kåtan vårt hem. Att sätta upp kåtan är inte helt enkelt. För att var NG1:s första gång gjorde dem ett kalasarbete! Samarbetet var klockrent, ingen stack ut mer än någon annan. Jag kände mig som en lyckad instruktör och jobbet blev gjort fortare än beräknat. Närmare 1,5 h tog det att få kåtan till brukligt skick och det är bättre än min klass insats första gångerna.
Kåtan är inte helt tät, så vi fick täta med stenar och presenningar. Tyvärr hade vi verkligen vädrets makter med oss denna vecka och det regnade/snöade in till viss del. Vad som inte dödar det härdar! När kåtan väl var på plats kunde vi göra upp eld för att värma oss och torka kläder. Det kan vara A och O mellan att lida och härda ut. Det gäller att hålla gästerna varma, torra samt mätta. Trots detta bröt ännu en person framåt eftermiddagen. Nu hade vi endast 4 "good-sports" personer kvar, järngänget!
Lite senare framåt kvällen passade jag på att ta igen informationen jag inte hann dela med mig av under vandringen. Vi avslutade lektionen med att koka lav samt ljungte. Det verkade uppskattas, kul att dem faktiskt lärde sig lite nya saker. Jag är rent allmänt väldigt nöjd med min guideinsats. Allt gick ungefär som jag tänkt mig, inga större incidenter!
Hela veckan har gått smidigt, alla vi i klassen har som vanligt genomfört ett bra arrangemang. Denna gång har det varit en riktigt relevant utmaning att ta tag i. Första riktiga naturguidningen som vi egentligen gör och visst märker man att vi samlat massa kunskaper under första skolåret. Jag kände mig som Rolf därute i skogen, blev lika entusiastisk över att jag hittade den där sällsynta lunglaven. Nog finns det potential allt för oss alla i klassen att bli utmärkta naturguider. Vi är redan en bra bit på väg!
Sammanfattningsvis kan man säga att det var en lyckad tur även om vi inte hade vädergudarna på vår sida. Som naturguide ska man klara av det mesta och därför var detta Boot Camp en bra träning både mentalt och fysiskt. Det ska vara lite jävligt för vi vet ju alla att det som inte dödar det härdar!