31 augusti 2011
Förberedelserna fortsätter
30 augusti 2011
Startskottet har gått!
29 augusti 2011
0-ning för gröngölingarna!
23 augusti 2011
Nya elever och fiske i Kengis
Denna vecka gör jag en specialare, då jag har ont om tid får min kära sambo gästsskriva på min blogg. Detta hände förra veckan med Mickes egna ord beskrivet:
Måndagen började med upprop i aulan för alla elever som har kommit. Kul att se många nya, förväntansfulla ansikten!
Då vi är ansvariga för ett litet arrangemang för de nya naturguiderna fortsatte dagen med planering av detta.
Tisdagen var det genomgång av regler och policys samt mer planering.
Under eftermiddagen hade vi besök av en före detta naturguide elev. Han heter Alex Bermudez och kommer från Costa Rica! Han hade gått på skolan 2003-2004. Han arbetar som guide i Costa Rica och berättade om sitt arbete, mycket intressant att lyssna på!
På kvällen åkte vi till en fin liten stuga vid Kengis bruk i Pajala, för att ha fiske med Lars Munk!
(Lars Munk är ansvarig lärare för fiskeguide utbildningen)
Då vi naturguider är vana vid att tälta och leva lite enkelt när vi är ute, så var detta raka motsatsen!
Jag räknar upp följande; riktig toalett med dusch, kök, kylskåp, elström, bastu, detta var himmelriket!
Det bästa av allt, tjugo meter ner till älven och fritt fiske!
Onsdag till fredag.
Vi börjar med genomgång av fiskeutrustning, spön, linor, flugor, rullar. Det var inriktat mot flugfiske så även en del kastteknik blev det ju.
Lars Munk driver en liten friluftsbutik med en hel del fiskeutrustning så vi åkte dit och fick en genomgång av olika fiskespön, drag, och mera linor, man insåg att det finns hur mycket saker som helst inom fiskehobbyn!
Veckan var omväxlande med eget fiske kombinerat med teorilektioner med Munk. Han gick igenom hur vi läser vatten, vilka fiskar som står vart, hur det är att arbeta som fiskeguide mm.
För att ni läsare ska förstå hur pass fiske intresserad som vår lärare Munk faktiskt är ska jag berätta följande exempel:
En klasskompis hade med sina hundar, en av hundarna har en stor yvig svans. Med drömmande blick säger Munk, ”tänk vilka fina flugor man kan binda av din svans”!
Nu undrar ni kanske om vi fick nån fisk!? Det fick vi!
Undertecknads första fisk på flugspö blev en id! Men vi fick också harr, öring och en klasskompis hade turen att få en lax!
// Vår cowboy Mikael Carlsson
14 augusti 2011
10-dagars vandring i Sarek!
Jag fick inte nog av fjälläventyr i Kebnekaise, snarare såg jag väldigt mycket fram emot klassens Sarektrip och 10-dagars vandringen. Jag visste att den väntade andra skolveckan efter sommarlovet. Min tanke var att ha tränat upp flåset under ledigheten. Vet INTE hur det blev med det, men jag var i allafall mentalt förberedd på vad som komma skulle!
Bota ni (k), så lär vi!
Kokta hundlokarötter, somrig sallad med ängssyra samt snittar med gräddig brännässlepuré sköljdes ner med två olika grönte av bladen på röllika och mjölkört (rallarros).
- " En delikatess" som vår berömde samevän skulle sagt ;-)!
Som jag har nämnt tidigare: Vi är tillbaka, skolan har startat igen! Redan 25 juli började allvaret igen med en hektisk botanikvecka fylld av korvstoppning för hjärnan! Vi har utöver att lärt oss hitta i floran (nyckla växter), gått i olika vegetationszoner och letat växter. Många av dessa har vi sedan tagit med till skolan för att göra ett klassherbarium.
Vi har rört oss i blandskog, på myrar, kring vägkanter, längst med Torne älv, runt sjöar och bäckar samt på ängsmark. Ibland har vi besökt naturreservat, vilket komplicerar inlärningen ytterligare då vi inte fick plocka upp växten och titta närmre på den i klassrummet.
Nu minns jag inte exakt (det var ju faktiskt över en vecka sen) men jag tror vi hade över 150 växter i samlingen när veckan var slut och ytterligare 30 hade vi dessutom tittat på i naturen.
Första dagarna gick det bra att hålla isär allt, men sen när det kom flera stycken, särskilt gräs, som för det otränade ögat var väldigt lika varandra då började det bli jobbigt!
Jag kände mig lagom förvirrad när veckan var slut, men jag insåg samtidigt att jag lärt mig massor. Lite förvånad över hur lätt det ändå gick in i huvudet och stannade där i minnesbanken. Fler än jag måste ha lärt sig ett och annat för när Rolf satte oss på prov, hade ingen alla fel! Jag tror faktiskt alla oavsett tidigare intresse för växter tyckte veckan var intressant och givande.
Särskilt givande enligt mitt tycke är just kunskap om dem ätbara växterna. Det anser jag är en ovärderlig kunskap att ha som naturguide. Det har blivit mycket praktiskt arbete och det är ett suveränt sett att lära sig på. Känsel, lukt och smak är sinnena som jobbat hårt under botanikveckan.
Jag kan nämna att vi är väldigt inne på växter just nu och vårt Sarekäventyr blev mycket repetition av våra färska kunskaper. Vår guide blev imponerad och jag hoppas även allas vår biolog Rolf också blir det!