Kokta hundlokarötter, somrig sallad med ängssyra samt snittar med gräddig brännässlepuré sköljdes ner med två olika grönte av bladen på röllika och mjölkört (rallarros).
- " En delikatess" som vår berömde samevän skulle sagt ;-)!
Som jag har nämnt tidigare: Vi är tillbaka, skolan har startat igen! Redan 25 juli började allvaret igen med en hektisk botanikvecka fylld av korvstoppning för hjärnan! Vi har utöver att lärt oss hitta i floran (nyckla växter), gått i olika vegetationszoner och letat växter. Många av dessa har vi sedan tagit med till skolan för att göra ett klassherbarium.
Vi har rört oss i blandskog, på myrar, kring vägkanter, längst med Torne älv, runt sjöar och bäckar samt på ängsmark. Ibland har vi besökt naturreservat, vilket komplicerar inlärningen ytterligare då vi inte fick plocka upp växten och titta närmre på den i klassrummet.
Nu minns jag inte exakt (det var ju faktiskt över en vecka sen) men jag tror vi hade över 150 växter i samlingen när veckan var slut och ytterligare 30 hade vi dessutom tittat på i naturen.
Första dagarna gick det bra att hålla isär allt, men sen när det kom flera stycken, särskilt gräs, som för det otränade ögat var väldigt lika varandra då började det bli jobbigt!
Jag kände mig lagom förvirrad när veckan var slut, men jag insåg samtidigt att jag lärt mig massor. Lite förvånad över hur lätt det ändå gick in i huvudet och stannade där i minnesbanken. Fler än jag måste ha lärt sig ett och annat för när Rolf satte oss på prov, hade ingen alla fel! Jag tror faktiskt alla oavsett tidigare intresse för växter tyckte veckan var intressant och givande.
Särskilt givande enligt mitt tycke är just kunskap om dem ätbara växterna. Det anser jag är en ovärderlig kunskap att ha som naturguide. Det har blivit mycket praktiskt arbete och det är ett suveränt sett att lära sig på. Känsel, lukt och smak är sinnena som jobbat hårt under botanikveckan.
Jag kan nämna att vi är väldigt inne på växter just nu och vårt Sarekäventyr blev mycket repetition av våra färska kunskaper. Vår guide blev imponerad och jag hoppas även allas vår biolog Rolf också blir det!
Ibland är det då bara datastrul! Layouten är inte helt korrekt, men vem bryr sig!
SvaraRadera