Nordkalottenkunskap är intressant. Bengt säger att han får folk att somna, men vi satt som fromma lamm och lyssnade gärna på vad han hade att berätta på hans charmiga brytning på tornedalsfinska. Inte många som är födda häruppe som talar såkallad rikssvenska. Bengt är otroligt kunnig och gjorde lektionen väldigt lättsam trots att ämnena är tunga då vi ska hinna med så mycket på kort tid.
Fokus låg på dem olika folkslagen och dess historia. Hur folk efter istiden har vandrat från olika håll och bofäst sig i våra kära Lappmarker. Mycket är ju en repetition av vad man lärt sig i skolan innan, men en del var helt ny information. Bengt påstår att den sanna versionen av folkvandringen är alltför kontroversiell för att den allmänna skolan ska bry sig om att berätta den!
Det är ett helt virrvarv av släkträd om man ska försöka bena upp folkslagens samhörighet. Vad som är svenskt, finskt, norskt, ryskt eller skillnaden på olika folkslag. Same är samma sak som lapp osv. Flera olika begrepp passar in på samma folkslag, ingen idé att ens förklara här på bloggen.
Vi har även gått in på hantverk, kultur och mat den gångna skolveckan. När det gäller maten finns mycket att berätta och då inte bara för att det ligger mig varmt om hjärtat. Det är väldigt bra att ha en klasskompis med lokal anknytning. Elin kan inte bara språket och maten utan har många viktiga kontakter. Via henne bokade vi Hedenäsets bagarstuga och bakade rieska (tornedalskt bröd). Det blev en lite längre kväll än vi räknat med, men det var bara trevligt!
Elin skulle vara duktig och förelda, men hade råkat elda på fel ställe, så ugnen var inte alls uppvärmd när vi kom dit i onsdags eftermiddag. Inte så lätt faktiskt då den öppna spisen gick att elda på 2 sätt. Vi värmde upp ugnen när vi kom och fick vänta några timmar istället, men det gjorde inget. Som tur var hade vi planerat att äta middag i bagarstugan. Elin som dessutom hade ansvaret som veckovärd ville att vi skulle få smaka en lokal delikatess, dopp i kopp. Otroligt enkel maträtt som skapades då det var tuffa tider och man skrapade fram det sista som fanns i matförrådet.
Dopp i kopp är precis vad det låter. Potatis doppad i kopp. Själva doppet består av varmt vatten, (vi tog avkoket från potatisen) massor av smör och lök. Vi smaksatte även med dill och gräslök för att göra det ännu lite godare. Till detta körde vi halstrad och rökt sik och så passade Elin på att testgöra den kalla siksåsen vi skulle servera som i fredags (återkommer till fredag). Låter kanske som en väldigt konstig middag, men jag lovar att den allra enklaste maten kan vara den absolut bästa ibland!
Alla i klassen var inte lika glada åt brödbaket, men vi samsades riktigt bra tycker jag. Alla var delaktiga och har bakat ut minst en rieska var. Fredrik fick fixa brödugnen och det tog han på blodigaste allvar! Han förklarade precis hur brödet skulle skjutsas in i stenugnen då han har tidigare erfarenhet av pizzabak =)=)=). Jag tror att t o m Adam och Micke tyckte brödbak var lite roligt i allafall ;-)!!
Vi fortsätter mattemat och backar en dag i tiden. I tisdags kväll var vi i Juoksengi (polcirkelnbyn) på en enormt intressant föreläsning av en samekvinna om naturens skafferi! Laila som hon heter (faktiskt ett typiskt samenamn) pratade länge och väl om ditten och datten om samernas kultur. Lärde mig en hel del om vilka växter i vår egen fauna som är bra i medicinskt syfte. Visste ni att tallbark har en väldigt bra kolesterolnedsättande egenskap? Och att kvanne på latin kallas Angelica, det är en otroligt användbar växt som används inom många olika områden.
När det gäller växtlighet finns en väldigt enkel regel som samerna går på; Allt som renen äter kan vi äta. Det gäller bara att lära sig bereda maten på rätt sätt! En rolig kuriosa jag fick höra var björnjakten och hur dem tar tillvara allt på björnen. Ex ska hela familjen tugga på hannens penisben för att få framgång med befruktningen.
En av gästerna på tisdagens tillställning var en biolog som bor i byn. Minns inte hans finskklingande namn men han sa att han hade världens taskigaste efternamn (Taskinen) så det glömmer jag inte. En riktig pajas hur som helst som gärna berättade om sina äventyr. Förra året fick han ett ryck att köpa en cykel. Han upptäckte tjusningen med att färdas på cykel och bestämde sig för att göra en resa genom Ryssland via Finland. Ett antal hundra mil senare sålde hans sin bil i början av denna sommar och nu cyklar han överallt! Han vill gärna komma till skolan och föreläsa och det tycker jag verkligen att han ska göra!
I torsdags var det så dags för hantverk. Jag bestämde mig för att göra ett försök på ett tenntrådsarmband. Det gick väl sisådär! Allt var lugnt tills det var dags att sy, då tappade jag tålamodet så pass att det inte var långt ifrån att kasta nåt i väggen. Det var fler med mig som kände irritationen krypa under skinnet, men vi behärskade oss! Inte lätt att försöka sy med en vanlig sytråd då materialet är skinn. Hur mycket jag än tröck fick jag knappt i genom nålen. Har nu ett prickigt pekfinger, märken på hur många gånger den trubbiga sidan av nålen genomborrat min hud =)=)=)! Efter lunch fick jag en vassare nål och då gick det betydligt lättare att jobba, men jag är långt ifrån nöjd med mitt armband!
Minns ni att jag tidigare nämnt att vi i klassen fått uppdrag av skolan att ta hand om Stockholms landshövding med sällskap? Det besöket var nu igår. Elin, Matilda och Malin förberedde snittarna vi skulle bjuda på. I torsdags kokade jag och Malin rönnbärsgelé som användes till snittarna. Brödet samt provsmakningen av siksåsen fixades i onsdags. Allt som allt bjöd vi på rieskasnittar med 1: Rökt sik (tyvärr ICA:s) och kall sås baserad på majonäs, senap och färska kryddor, 2: Rökt renhjärta med en ljummen äggsås, 3: Stekt järpe (skjutna av Jonas) med rönnbärsgelé (kokad av Malin och mig). Drycken var fusk faktiskt med tranbärsdricka från JOKK.
Mat och dryck är en sak, men dem ska ju ha nånstans att sitta också. Vi tänkte såklart sätta upp storkåtan. Förra gången vi gjorde det gick det hur bra som helst på bara ett försök. Nu gick det inte bra alls. Vi startade i torsdags eftermiddag och tyckte vi var ute i god tid, men timmarna försvann vill jag lova! Mörkret hann falla också och efter fjärde försöket var entusiasmen slut. Meningen var att åka på ett studiebesök utanför Pajala i fredags förmiddag, men vi fick ställa in. Vi låg i fas i planeringen tills allt sprack då kåtjäveln fortsatte att krångla t o m på fredagen! Efter säkert sjunde resningen var vi någelunda nöjda och lät kåtan stå kvar.
Vi koncentrerade oss på att kratta bort alla löv på gräsmattan i en fin fyrkant runt kåtan och skolans grillplats. Sedan satte vi ut renfällar på alla sitsar, täckte kåtans golv med granris samt dekorerade borden med enris och rönnbär. På ett bord ställde vi snittarna presenterade på tjocka skärbrädor i trä. På det andra bordet stod våra egengjorda assietter av tunt klyvna träbitar med plastfolie runt. Det sista bordet pryddes av dem specialbeställda kåsorna där Stockholmsbesökarnas namn och skolans namn var ingraverade samt varsin presentpåse med rieska.Tomas kom på den brillianta idén att låna en vit tamren (Rimfrost) av en familj som bor intill skolan. Det var inga som helst problem att ha Rimfrost i ett längre koppel och han fick beta runt bland svamparna i marken. Visst är han en tamren, men var väldigt reserverad. Blev lite stressad av allt folk och ville inte låta någon komma så pass nära att han blev kelad. Renen blev den sista i pricket över iet och vi var redo för finbesöket. Ett gäng hurtiga supertrevliga storstadsbor som gärna ville lära sig mer om skolan och om oss blivande naturguider. Vi gjorde garanterat ett bestående intryck och Bengt var kanonnöjd med vår insats!
Blev lite stressigt direkt efter besöket, då jag, Malin, Fredrik, Micke och Jonas skulle hinna byta om på en halvtimme och fara mot fest i Haparanda. Vi som gillar metal fick för oss att gå på Raubtiers releasepartaj för nya skivan Skriet från vildmarken! Det var en trevlig avslutning på en intensiv vecka och en helt klart lyckad fredag!
Nu ska jag laga lite mumsigt helgkäk och se vilka som samlats i köket!
Hejhopp!