Nu har det gått ännu 3 dagar och fredagen är redan här. Det går fort när man har roligt. På schemat har det stått ekologi hela veckan. Fiskeprojektet avslutade vi i tisdags sen har vi haft 2 dagars teori i klassrummet med Tomas. Det var länge sen vi såg han då älgjakten är i full gång, har han spenderat en vecka i skogen.
Vi har främst haft 2 dagars uppfräschning av sånt man en gång har läst i naturkunskapen på gymnasiet. Ekosystem, näringskedjor, energiflöde, fotosyntesen, istiden, bergarter, vattnets kretslopp, försurning osv. Det blir väl ändå på en annan nivå när vi tar upp intressanta diskussioner, för alla i klassen gillar att argumentera!
Även om teori är en viktig del i utbildningen inför alla praktiska uppgifter vi gör var det svårt att hålla igång intressereaktorn på max konstant. Skolan ibland går verkligen i slowmotionen. Det är inte ens snigelfart, det är riktigt norrlandslunk! Faktiskt svårt att undvika att falla in i tempot, så vi har alla blivit lite loj. Det har nästan gått så långt att dem flesta uppgifter som i vanliga fall är roliga känns riktigt ansträngande. Det blir som spanjorernas uttryck; Manana ( det är en dag imorn också)!
För att sparka mig själv i baken och råda bot på latheten har jag tagit saker i egna händer. Jag ska för mitt eget intresses skull och för att det är bra att ha, sätta ihop ett guidehäfte! Har man en gång gått den hårda skolan (tack SCOTT) så sitter det i ryggmärgen lika naturligt som diskar mellan kotorna. Jag ser fram emot att lära mig mer om Nordkalottens kultur och historia. Alltid bra att läsa på om några roliga historier också som man kan dra om samtalen börjar sina lite vid brasan. En kunnig guide inom ett vitt spektra är alltid bättre än en icke påläst guide. Bäst att förbereda sig på den mest oväntade frågan (kallas att föregå gästen).
På skolans område finns ett kanonbra bibliotek med Nordkalottens forskningscentrum. Jag har redan fått höra en del gliringar från internatgrannarna att jag är alldeles för seriös. Jag vill få ut så mycket jag bara kan av utbildningen och Tornedalen samt att det ligger lite i min natur att veta lite om mycket. Dessutom måste man ju fylla tiden med någe när vi inte ens har TV att roa oss med. På tal om det har jag absolut inte saknat att spendera alldeles för många timmar framför plattskärmen.
Vi har många starka viljor i klassen och en del liksom jag är driftiga eldsjälar som blir något frustrerade då skolans tempo får oss att backa konstant. Vi vill ju bara att saker och ting ska hända. Idag blev det en liten sån aha-upplevelse. Vi skulle dokumentera skogens olika vegetationsskikt samt undersöka en gammal röten stubbe på dess djurliv. Utöver lättare fältarbete har vi besökt Svansteingården och det var där vi fick den riktiga aha-upplevelsen. Vi träffade general manager och pratade om olika aktiviteter som klassen ev kan jobba med i vinter. När vi kom på massa paketförslag för sommarturismen fick Tomas en idé. Med hans hjälp ska vi starta ett EU-projekt och etablera downhill i trakten. Vi blev riktigt peppade och kände, jaaaa, äntligen händer det nåt! Perfekt träning inför arbetslivet sen.
En av anledningarna till att vi besökte Svansteingården var i jobbsyfte. Vi tänkte tjäna nån extra slant för att dryga ut csn-pengarna. Dem behöver folk som är minst 2-språkiga. Helst ska man ju kunna finska och där är jag körd även om jag lärt mig några få ord. Önskvärt var även kunskaper i det franska språket och där kan jag bidra med min skolfranska. Jag ska fundera på saken, men har chansen att jobba i 3 veckor över jul och nyår. Då som fransktalande guide. Min franska är inte vad den borde vara, men jag kan ju försöka i allafall. Alltid kul med utmaningar!
En annan utmaning skolan har tyngt ner våra axlar med är att ta hand om Stockholms landshövding med sällskap när dem besöker Övertorneå nästa fredag. Det är politiker som har hand om fördelningen av statens pengar till Sveriges minoriteter. Tornedalen är ju om någe en minoritet med sitt gränsland och 2-språkiga folk! Den riktiga utmaningen ligger i att göra ett bra bestående intryck, bjuda på vildmarksliv till max och däremellan lämna plats åt rektor Bengt att informera under endast en halvtimmes tid. Innan dem kommer till oss har dem druckit kaffe och efter besöket hos oss är dem bjudna på middag. Dem förhållandena gör ju inte vår uppgift direkt lättare!
Vi har bestämt att vi ska bjuda på snittar av hembakt rieska med kött/fågel/fiskfyllning. Jonas, Micke och Adam ska ut och jaga fågel imorn. Fredrik har lovat försöka få upp öring. Kött har vi redan då Tomas bidrar med rökt älghjärta! Jag gjorde mig ansvarig för drycken. Vi tänkte bjuda på hemgjord älgörtsdricka eller tranbärsjuice. Jag var ju ute vid Armasjärvimyren och hittade tranbär. Problemet är att det går åt så himla mycket tranbär för ens få 1 dl koncentrerad saft. Älgörtsplantor finns ju men det är tydligen den redan utblommade älgörtsblomman man använder till drickat, så den idén är också körd. Får nog bli lite JOKK från affären trots allt.
Storkåtan ska resas på torsdag och så ska vi smycka golvet med granris. Tänkte även ha en eld igång med lite enkel matlagning på morikan. Utanför kåtan vid skolans grillplats bygger vi upp sittplatser smyckade med renfällar. Kommer bli kanon!
Även om klassen spretar åt olika håll kändes det som att dem flestas starka viljor fått sin röst hörd den här skolveckan! Vi får hoppas att tempot blir något effektivare och att vi har många roliga projekt att se fram emot under läsåret!
Nu ska jag njuta av en vacker höstkväll uppe på Luppioberget!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar