12 oktober 2010

Från fårslakt till tallslakt på två dagar!

Så har ännu en 2-dagars tur passerat. Vi börjar få rutin på dem nu. Inatt eller ja, natten till idag sov vi ute på en blåsig holme i Torne älv. Snacka om gränslandet när riksgränsen mellan Sverige och Finland går mitt i älven!

Anledningen till att vi hamnade här är fårslakt. Vår klassföreståndare Tomas köper varje år in ett antal får som han låter beta sig feta över sommaren/hösten ute på holmen innan slakt. Inte många som slaktar direkt ute i naturen längre, men vi går ju inte naturguideslinjen för inget ;-)!! Det ligger definitivt i mitt intresse att lära mig mer om vad naturen och djurlivet har att erbjuda!

Från en ovanlighet till en annan, nämligen konsten att laga mat i en kokgrop. Efter att ha drivit in fåren en efter en och slaktat dem var det inte mer än rätt att vi fick avnjuta en delikat middag med fårstek såklart. Nu är ju inte jag särskilt förtjust i lammkött, men självklart kom jag inte undan från att smaka.

Steken var så mör att köttet lossnat från benen när vi drog upp paketet från kokgropen. När tidningspapper och aluminiumfolie väl var borttaget så lammsteken åter syntes doftade det ljuvligt av rosmarin, vitlök och olivolja, men av tidigare erfarenheter visste jag ju att den där smaken av kofta dolde sig under den gastronomiska aromerna! Jag tog mitt smakprov och blandade för säkerhets skull köttet med både potatis och gräddsås. Det var verkligen ok, jag var förvånad att jag fick i mig hela den lilla köttbiten faktiskt! Inte det bästa mina smaklökar smakat och långt ifrån det sämsta!

Själva kokgropen grävde vi i sanden längst med strandkanten. Efter att ha föreldat i några timmar återtod bara glöden av dem stora vedträna. Lite av glöden las som en bädd i gropen, sen på med det blöta lindade köttpaketet, täcka med sand, på med resten av glöden och tillsist fylla hela gropen med sand som packas hårt. Meningen är att tränga ut allt syre, så inte elden får fart inne i gropen och förstör maten. På sanden görs en ny brasa som strålar värmeenergi ner i sanden!

Utöver att ha slaktat, försökte vi oss på harjakt. Igår när vi jagade fåren såg vi harar som sprang kors och tvärs i terrängen. Adam och Micke sattes på pass. Jag fick chansen att passa, men skickade geväret vidare till Micke. Jag anser mig ha alldeles för lite erfarenhet för att våga tro att jag ens skulle träffa en springande hare. Jag gick i drevet istället, vilket inte är så tråkigt det heller! Tråkigt nog fick vi inte fatt på nån hare =(. Såg ingen hare ens!

Innan hemfärd och ompackning av bussen tog vi oss tillbaka till fastlandet och styrde bilarna mot tallskogen. Vi hade som uppdrag att hitta nya störar till kåtan och skulle innan dagen var slut avbarka dem med yxor. I början kändes det som ett evighetsjobb, men vart efter fick vi upp ångan ordentligt. Det gick fortare än väntat! Vid fikat bjöd också Tomas på en annan delikatess jag aldrig trodde jag skulle smaka; grillad fårlever. Över förväntan gott och inte alls den smak eller konsistens jag trodde.

Nu är det dags att krypa ner i värmen från täcket, är väldigt trött faktiskt!

Gonatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar