Hela veckan utom onsdagen då har vi haft lektioner i köket på Jouksengis gamla skola. Kåtan har stått på skolgården, liksom stora muurikkan. Vi har rökt reninnanlår, halstrat och gravat röding, lagat gemensam lunch och fixat inför den stora middagsbjudningen.
Min grupp var först ut i måndags med att laga lunch och vi satte ribban högt. Menyn bestod av grillspett med marinerad kyckling och mörad fläskytterfilé, foliepaket fyllda med rostade rotfrukter inoljade i rosmarin, timjan samt chili. Till detta serverade vi en kall egenvispad vitlökssås och en ljummen hemmagjord lemonade.
Problemet med att vara först ut är att vi skapar alla förutsättningar för att göra dem efterföljande luncherna ännu bättre. Vi höll hög standard och dem andra grupperna höll minst samma kvalité.
På tisdagen bjöds det på nudelwok med sambal oelekkryddat fläskkött och Balimix grönsaker. Där var jag också inblandad, då endast en person i den gruppen var närvarande vid tillagningen. Jag anmälde mig frivilligt att hjälpa till, inte för att jag nödvändigtvis tycker det är roligt att laga mat, utan mest för att vara en god medmänniska och ställa upp när det behövdes.
Onsdagen var ju som tidigare nämnts, friluftsdagen och inte ens då kom jag undan från elden eller muurikkan. Jag stod och grillade korv, värmde blåbärssoppa, kaffe och saft.
Torsdagen bjöds det på tornedalspanna på fiskeguidesgruppens egna vis. Skivad mandelpotatis, färska champinjoner, renskav och lök serverat med en klick lingonsylt. Tror även att det var en släng grädde i lunchgrytan.
Senare på torsdagen, närmare bestämt klockan 16.00 rullade våra middagsgäster in i den vackert dukade matsalen. Vi hade under hela veckan förberett för en 5-rätters meny i vildmarkens tecken. Eller jag kanske rättare ska säga tradionell mat från Tornedalen.
5-rätters menyn ändrades till en 3-rätters under dagen. Vi serverade 2 (små) rätter till förrätt, gjorde varmrätten till ett alternativ antingen fisk eller kött och avslutade med en kaffeostdessert. Alla portioner i proportion med en skoghuggares glupska mun och stora aptit. Vi hade med andra ord inte snålat med maten.
Förrätt 1: Rostad rieska (hembakat grovt bröd), olivoljeslungad rukkola, skivat rökt reninnanlår, egengjord kantarellröra toppat med rå rödlök.
Förrätt 2: Rödingtårta. En form av cheesecake med gravad röding, färska örter och färskost på en botten av smulad kavring.
Fiskrätten: Potatisbakelse med persilje- och västerbottenostkryddat mos i en krispig tunnbrödsrulle. Halstrad röding och en kall örtsås med gräddfilsbas.
Kötträtten: Renskav, smörslungad och timjanrostad mandelpotatis serverat med en egengjord lingonchutney baserad på lingonsylt och hallonbalsamico.
Dessert: Varm kaffeost gräddad i ugn med grädde och vaniljsocker. Serverad nästan som en soppa toppas med hjortronsylt.
Jag önskar att det fanns bilder på alla färdigupplagda rätter, men tyvärr finns det inte. Jag som brukar vara flitig med kameran hade fullt upp med upplägningen då jag fixa ansvaret att vara kökschef!
Innan jag klev in i köket för dagen fick jag dela med mig av min serveringskunskaper till resten av gänget. Vi hade enbart servitörer på golvet, vilket jag tycker är jätteroligt! Dem allra flesta hade ingen som helst erfarenhet av servering innan middagen startade, vilket gjorde det hela lite mer spännande. Inte många heller av oss i köket hade tidigare varit i en liknande situation.
Trots lite förvirring måste jag säga att kvällen flöt på smidigt, inga allvarliga incidenter alls. Vi gjorde en fantastiskt laginsats och ska vara mer än nöjda med en lyckad kväll. Alla middagsgäster var belåtna, vissa även imponerade och positivt överraskade av den kvalité vi höll rakt i genom! Inte illa pinkat av ett gäng amatörer!
Fredagen var en trist dag. Tröttheten i musklerna och den allmänt slappa kroppen började ge sig till känna efter en fruktansvärt intensiv vecka. Vår uppgift för dagen var att städa. Ställa tillbaka alla bord och stolar samt skura köket. Sista matgruppen skulle även bjuda oss på sin delikata lunch bestående av smör/citron/dillinbakad röding i ugn, potatismos och resterna av den goda gräddfilssåsen. En perfekt avslutning på en inte lika perfekt vecka, men så skönt att helgen äntligen bankade på dörren!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar